Presentation


Hej och välkommen till oss och denna sida i all sin enkelhet. SE*For Keeps är en relativt ny uppfödning under utveckling, inregistrerad i SVERAK/FIFé 2011 och diplomerad sedan 2013. Jag ville ha ett stamnamn som skulle ha en stark innebörd och blev därför väldigt glad när For Keeps plötsligt ploppade upp i huvudet på mig. Betydelsen är: att ha, att spara, för alltid. Ett djur som man äger eller på ett eller annat sätt har någon särskild anknytning till, betyder så mycket och kommer alltid att finnas kvar i minnet... för alltid, - för alltid finns du kvar.

Jag bakom uppfödningen och hemsidan heter Ann, 30 år. Idag är katteriet beläget ute på Lidingö där jag, Lienne och hennes två döttrar Pat och Beth bor tillsammans med vår sambo Henrik, 39. Henrik är numera en betrodd medinnehavare i katteriet och har utvecklat ett stort intresse för skogkatter. Du kan gärna fortsätta läsa om hur allt startade och om vad vi eftersträvar i avelsarbetet. Hoppas du ska trivas! :)

Bakgrund


Min mamma hade när jag växte upp Norska skogkatter och lånade vid tillfälle ut sin hane CH S*Svarte Petters Baghera till Dalkullans katteri, där han lever vidare än idag i hennes katter. Detta var något som jag självklart inte hade någon som helst kännedom om då. Men minnerna av de Norska skogkatterna som man levt tillsammans med har alltid funnits där. Det gjorde att intresset för att skaffa en egen skogkatt när tiden var mogen växte fram. Jag ville vara en del av någonting.

Men egentligen var det väl kärleken till min alldeles egna första katt, den långhåriga huskatten Hazel som satt bollen i rullning. Hazel flyttade till min första lägenhet sommaren 2006 och efter några år med henne, så var tiden mogen för att skaffa en katt till. En rasren Norsk skogkatt skulle det vara!

Av och till i flera år letade jag. Men jag var SÅ kräsen. Först i juli 2011 fann jag äntligen hon med stort h. Vilka fantastiska föräldrar hon hade! Jag köpte då min första skogis PR SC S*Medaljens Vivienne Westwood, Lienne som hon kallas till vardags. Hon är bara så underbart vacker och med det bästa av temperament! Vad jag sedan såg när jag intresserade mig allt mer för stamtavlor och olika led, var att Lienne härstammar från EP & EC S*Svarte Petters Bernard, - kullbror till den skogkatt (CH S*Svarte Petters Baghera) som jag alltså växt upp med som liten!

Pat, SC SE*For Keeps Pat Benatar, DVM, katteriets förstfödda. Hon som stal mitt hjärta redan dagen då hon föddes. Tja, hon valde väl själv att stanna kan man säga. Hon är så lik sin mamma Lienne på många vis! En otroligt go och mysig individ, med fantastiska tekniska kvalitéer därtill!

Beth, CH SE*For Keeps Beth som vi tillsammans valde att spara i katteriet är Henriks och min första gemensamma katt. Det känns helt fantastiskt att ännu en gång få vara nära en katt med samma härliga temperament och lynne som mamma Lienne har.

Här nedan är det den 7 oktober 2011 och S*Medaljens Vivienne Westwood postade ansökan om stamnamnet. 1 november 2011 godkändes förstahandsvalet SE*For Keeps in i FIFé/SVERAK.

Den 31 augusti 2012 födde IC S*Medaljens Vivienne Westwood sin och katteriets första kull. Far till kullen var SC S*Milda ma Tildes Jet-Seth, DVM.

SVERAK-diplomerad uppfödare

 

 

 

 

 

 


Den 21 mars 2013 blev inte bara förknippad som Liennes två-årsdag, utan det blev även den dagen som jag blev SVERAK-diplomerad uppfödare. Klicka gärna på länken för att läsa mer om vad som innebär med att vara SVERAK-diplomerad uppfödare.

Den 27 augusti 2013 födde SC S*Medaljens Vivienne Westwood sin andra kull. Far till kullen var GIC S*Swingcat's Isaac Rodzon, DVM. Det blev en jämn kull med tre honor och tre hanar. Dessutom blev utfallet tre utan och tre med vitt.

Den 4 maj 2014 födde IC SE*For Keeps Pat Benatar sin första kull. Hanen heter CH IDP*Mhorrses Olivin och det blev fyra små juveler. 

Den 13 juni 2015 födde SC S*Medaljens Vivienne Westwood sin tredje kull. Far till kullen var vackra Bruno ännu en gång, - SC S*Milda ma Tildes Jet-Seth, DVM. Det blev endast en liten hane vid namn SE*For Keeps Peter Criss. Döpt efter originaltrummisen i KISS - the Cat#1 Himself. I samband med registrering av honom skrevs Henrik Thorslund in som medinnehavare i katteriet.

Den 8 januari 2016 födde SC S*Medaljens Vivienne Westwood sin fjärde kull. Vi valde samma hane som Pat träffat, CH IDP*Mhorrses Olivin, för att verkligen kunna utvärdera vad mor och dotter faktiskt ger. Det blev fem underbara små!

Den 26 oktober 2016 födde SC SE*For Keeps Pat Benatar, DVM sin andra kull. IC (N)Tingoskattens Villemann heter den stolta pappan. Den blev en lovande kull på fem små, med inte bara en, - utan två solida katter. Katteriets allra första! Det är vi väldigt glada över och ska bli så spännande att få följa kullens utveckling!

Katteriet For Keeps


I framtiden kommer vi att ta några kullar på tjejerna. Att bli uppfödare är något stort som jag drömt om länge och som jag hoppas kunna förvalta väl. Det kommer alltid att förbli en uppfödning i liten skala med max en-två kullar per år. Katteriet är beläget i ett gult hus på Lidingö, Stockholm - där Henrik, jag och tre skogkatthonor bor i en lägenhet. Vid kull läggs stor grund kring att socialisera kattungarna under deras första levnadsveckor hos oss.

Målet med uppfödningen är att bevara rasen och lägga en grund för framtida generationer. Att vi genom att tydligt visa vad vi står för och älskar ska göra skillnad för rasen, på ett positivt sätt.

Vad är då viktigt enligt mig? Hälsan och mentaliteten kommer alltid vara prio ett. Men efter detta är det NFO-uttrycket, pälskvalitén och harmonin på avelskatten som jag brinner särskilt för. För att få det fantastiska, karakteristiska trekantsformade huvudet är det viktigt att öronen har rätt form och placering så att trekanten förstärks. En god haka och en bra höjd på pannan föredras, så som hår i öronen och en liten tofs uppepå som pricken över i:et.

Vi efterstävar i avelsarbetet att föda upp rastypiska, trevliga familjekatter med socialt temperament. I en frisk och sund skogkattkropp med en bra storlek, - både vad gäller längder och grovhet i kroppen. Våra avelskatter är HCM-testade normal, GSD IV-fria samt PK Def N/N.

En rastypisk skogkatt med dess underbara temperament är det härligaste och finaste som finns, och förhoppningen är alltid att avkommor från oss växer upp till trygga familjemedlemmar, där de ger så mycket glädje, varje dag - alltid.

Ann och Henrik, SE*For Keeps Norsk skogkatt

Upp!